Kirjavinkkari esittäytyy

Hei! Olen Sari ja olen töissä Mikkelin seutukirjastossa, tällä hetkellä Ristiinan kirjastossa hankesijaisena joka toinen viikko. Yksi työtehtävistäni on kirjavinkkaus ja olen siinä vielä aloittelija. Ensimmäinen vinkkaukseni oli ennen joulua 2017. Silloin sain osallistua kokeneemman kirjavinkkarin pitämään vinkkaukseen muutamalla kirjalla. Keväällä 2018 pidimme yhdessä tuon samaisen kollegan kanssa Rantakylän 7. luokille Kirjastopolun tiimoilta vinkkaukset. Voi pojat, että minua jännitti! Olen luonteeltani hiukan ujo ja siksi esiintyminen luokkien edessä ei ole aivan helpoimmasta päästä. Tämän vuoksi olen erityisen kiitollinen siitä, että olen saanut aloittaa kirjavinkkarina olemisen kokeneemman kollegan tukemana.

Ensimmäinen yksin pitämäni kirjavinkkaus oli syksyllä 2018. Syksyn aikana pidin useamman vinkkauksen, kohderyhmänä oli kolmasluokkalaisia eri puolilta Mikkeliä. Näitä vinkkauksia jännitin paljon enemmän, sillä nyt tukena ei ollut kollegaa. Mutta kuinka ollakaan, kaikista peloista ja jännityksestä huolimatta sain hyvää palautetta. Silloin totesin, että tässäkin asiassa harjoitus tekee mestarin. Tällä hetkellä takana on 12 vinkkausta ja tiedossa on tälle keväälle vielä muutama. Haluan kehittyä vinkkarina ja siksi otan mielelläni palautetta vastaan vinkatun luokan opettajalta.

Vinkkauksiin valmistautuminen alkaa kirjapaketin kasaamisella. Haastetta kirjojen valitsemiseen luo tietämättömyys vinkattavien lukutottumuksista ja lukutaidosta. Opettajilta saa monesti tietoa oppilaiden lukutaidosta ja joskus myös siitä, millaisia kirjoja oppilaat tykkäävät lukea. Silti välillä tuntuu haasteelliselta löytää sellainen kokoelma kirjoja, että sieltä löytyisi luettavaa mahdollisimman monelle.

Jotta vinkkauksesta tulisi onnistunut, on paketista hyvä saada mahdollisimman monipuolinen. Itse luen pääasiassa fantasiaa sekä historiallisia romaaneja. Vinkattavia kirjoja valitessa täytyy pitää mielessä, että kaikki eivät pidä samanlaisesta kirjallisuudesta kuin minä itse. Vinkkauksen tietää olleen erityisen onnistunut, jos jokaiselle näyttäisi löytyvän mieleistä lukemista.

Pidän lukemisesta todella paljon ja siksi kirjavinkkaus on itselle yksi mieluisimmista työtehtävistä sen haasteista huolimatta. Eniten pidän alakoululaisten vinkkaamisesta, koska tahdon lukea vinkkaamani kirjat kokonaan ja alakoululaisille vinkattavat kirjat ovat tähän asti olleet nopeasti luettavissa. Seuraavana vuorossa on valmistautuminen kuudesluokkalaisten vinkkaukseen, tästä mahdollisesti lisää myöhemmin.

IMG_20190314_121402

Tässä esimerkki 2. luokan vinkkauspaketista

 

Kevätterveisin kirjavinkkari Sari

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s