Kuuman kesän kesätyö kokemuksia

learning-3245793_1280

Ensimmäinen oikea työni, vaikka kesätyö onkin. En tiedä mitä odotin tältä työpaikalta. Toisaalta, uskoisin, etten ole ainoa. Mieti hetken ajan, mitä uskot liittyvän kirjaston työntekijän työtehtäviin. Kirjojen lainaaminen ja palauttaminen tulevat ensin mieleen, mutta molemmat on jo automatisoitu näppärillä sähköisillä laitteilla.

Itselläni ajatus olisi jäänyt tähän jumiin, mutta täällä työskenneltyäni, pitää ajatus aloittaa uudestaan aivan kirjaston juurilta, asiakaspalvelusta sekä manuaalisesta järjestelmästä säilyttää ja lainata suuria määriä kirjoja.

Tarroittaessani kirjoja uusilla genretarroilla, huomasin selvästi, kuinka paljon toimintatavat ovat kirjaston historiassa muuttuneet. Esimerkiksi kirjat voivat nykypäivänä olla peräisin hyvinkin kaukaisesta kirjastosta; esimerkiksi innokas Nora Robertsin lukija saattaa huomata, että kirja onkin matkannut noin 103 kilometriä päästäkseen Savonlinnan pääkirjastosta juuri sinun käsiisi.

Kirjasto ei myöskään ole nykypäivänä enää kovin tarkan kuvan antava nimi; kirjastosta voi lainata kirjojen lisäksi musiikkia, elokuvia urheiluvälineitä ja jopa varata kokoustilan. Kirjasto on aina yksi alueensa tärkeimmistä tiedotusvälineistä ja toimii paikkana, jossa ihmiset, jotka eivät vielä omaa tietokonetta, voivat käyttää sellaista, tai muuten vaan seurustella.

Ensimmäisellä viikollani töissä kirjastossa, oli kaikkien huulilla monia kysymyksiä. Tämä oli tietenkin oletettavaa, mutta se mitä en odottanut, oli että niin moni kysyisi sitä klassista samaa kysymystä: ”No, tykkäätkös sinä kirjoista kun hait juuri tänne töihin?” Olen melko varma, että suurin osa oletti minun tunnustavan olevani täysi lukutoukka, joka vaan ei saa naamaansa irti kirjasta. Mutta en ole. En tosin voi kieltää pitäväni kirjoista, mutta en voi myöskään sanoa muistavani, milloin olisin viimeksi lainannut kirjaa muuhun kuin koulutarkoituksiin, tietokoneet ovat vain sattuvat nykypäivänä tarjoamaan liian kattavasti juuri minua kiinnostavaa viihdettä ja informaatiota.

Jatkuva saman kysymyksen välttely epämääräisillä vastauksilla alkoi tuntua melko piinaavalta, ihan kuin minua ei hyväksyttäisi täällä sellaisena kuin olen.  Mutta mitä pidempään mietin asiaa, sitä vähemmän tajusin sen merkitsevän.

Me kaikki tulemme tai olemme jo eläessämme jossakin vaiheessa tehneet töitä, jotka eivät meitä aivan täysin kiinnostaneet. Vaikka en olekaan aivan täysin samaa mieltä sen kanssa, että tämä on miten asioiden pitäisi olla, olen kuitenkin samaa mieltä, että se on täysin hyväksyttävää. Olin siis päässyt pohdinnoissani lopputulokseen.

Mutta tämä ajatus ei silti suostunut jättämään minua rauhaan; sillä miten olisin voinut valita juuri tämän työpaikan tuolla perusteella, jos moinen Heureka kokemus oli täällä työskentelyni ansiota? Sitten tajusin sen, se oli tuijottanut minua suoraan silmiin, kuten tämän tekstin vihjaukset siitä omiisi.

Se oli intohimoni tietotekniikkaa kohtaan. Kirjaston massiiviset määrät kirjoja oikeasti sisältävätkin enemmän tietoa kuin löytyy edes kansien välistä; takakannen tarra on täynnä luokittelu ja lajittelu tietoja ja sama jatkuu kirjan niteeseen. Kaikki Tämä tieto, sekä sama kaikista muiden kirjastojen kirjoista säilötään yhteen ja samaan tietojärjestelmään, joka pitää samalla olla helppokäyttöinen, sekä tehokas.

Tähän mennessä pieni tarinani on varmaankin jo hätkäyttänyt muutamat sydänkohtaukset esiin herkimmistä entisistä työtovereistani, pahoittelen ja huomautan; tarvitseehan melkein jokainen tarina hieman draamaa. Totisemmin puhuen, aikani töissä Mikkelin pääkirjastossa on ollut kovin mukavaa, vaikka tarinani alku saattaa antaa aivan toisen kuvan.

Henkilökunta on kohteliasta ja tukevaa, eikä menetä pinnaansa, vaikka kysyisit samaa kysymystä seitsemännettä kertaa. Työtehtävät olivat mukavan monipuolisia ja rentoja. Ai niin, ja sisällä oli mukavasti viileämpää kuin ulkona.

Ja tarinan opetus on se, että oli paikka tai tilanne mikä tahansa, utelias voi aina löytää jotain mielenkiintoista.

 

Ps. Kiitos paljon kaikille teille jotka autoitte ja jaksoitte minua

Eetu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s