Kesätöissä Ristiinan kirjastossa

ristiinanayttely

Moi! Olen Laura, kesätyöntekijä Ristiinan kirjastossa. Olin yllättynyt, mutta erittäin iloinen mahdollisuudesta päästä työskentelemään kirjastolle ja kokeilemaan aivan uutta ja minulle kokemuksen kannalta tuntematonta alaa. Aloitin työt heinäkuun alussa ja työt jatkuivat kuukauden loppuun. Odotin ensimmäistä työpäivää mielenkiinnolla, koska halu oppia ja päästä osakseen aivan uutta työympäristöä kutkutti. Totta kai pienet jännitysaallot kulkivat vatsanpohjassa varsinkin ensimmäisinä päivinä. Itsevarmuus työhön ja asiakkaiden kanssa toimimiseen kuitenkin kasvoi sitä mukaa, mitä enemmän osasi ja tiesi varmuudella sanoa.

Kuten varmaan monella, myös minulla oli ennakkoluulot kirjastotyöstä, hiljaista työtä, tiskillä päivystämistä, kirjojen lainaamista sekä palauttamista, hyllyttämistä ja asiakaspalvelua tietenkin. Ennen kesätöiden alkamista mietiskelin myös ajan kulkua. Ajattelin, että työpäivät tulevat tuntumaan pitkiltä ja hitailta. Nämä ennakkoluulot kumoutuivat hyvin nopeasti jo samalla viikolla. Aika menee todella ripeästi hyllyjen välissä touhutessa ja asiakkaita palvellessa, vaikka olisikin hiljaisempi päivä. Uusia asioita ja tehtäviä on tullut vastaan niin paljon, että meinasi silmät pyöriä päässä ajatuksesta, kuinka vähän todellisuudessa tiesin kirjastotyöstä. Jokainen tehtävä on ollut oikein mielekästä puuhaa. Erityisesti olen pitänyt vanhempien ja huonokuntoisten aineistojen poistamisesta, erilaisten näyttelyiden suunnittelusta ja toteutuksesta sekä uusien lehtien ja muun aineiston käsittelystä ennen esille laittoa. Hyllyjen selailua luokittain ja uudelleen järjestelyä tuli tehtyä muutamana päivänä. Lehtikaapit kävin läpi samalla tavalla ja poistelin sieltä vanhentuneita lehtiä. Poistokirjojakin lajittelin joko myytäviksi, kierrätyskäyttöön tai poistettavaksi kokonaan. Pääsin myös toteuttamaan lapsille suunnattua kesäaiheista tietokilpailua sekä tekemään näyttelyä lukupiiriläisten viime vuonna luetuista kirjoista. Paljon muutakin tuli tehtyä, mutta siitä listasta tulisi todella pitkä.

Tiesin, että Ristiinan kirjastossa sijaitsee myös asiointipiste. Silti yllätyksenä tuli se, kuinka paljon kysellään muuhun kuin kirjastoon liittyviä kysymyksiä. Kaiken muun lisäksi oli siis tärkeää olla perillä ajankohtaisia asioista, sekä osata neuvoa ja vastata asiakkaiden kysymyksiin esimerkiksi nähtävyyksistä tai antaa mm. erilaisten palveluiden yhteystietoja. Nyt voin viimeistään todeta, että kirjastossa työskentely on niin paljon enemmän monipuolisempaa, kuin alkuun oletin.

Haastavinta tähän asti on varmaan ollut kirjasto-ohjelman käytön opettelu, vaikka se on yksinkertainen ja selkeä, niin se sisältää todella paljon erilaisia toimintoja. Alkuun myös aineiston hyllyttäminen tuntui hieman takkuilevalta. Mutta sekin taito onneksi harjaantui nopeasti oikeastaan sen myötä, kun alkoi muistamaan missä sijaitsee mikäkin luokka niin, ettei tarvinnut kierrellä jokaista hyllyä läpi.

Opin kuukaudessa paljon kirjastotyöstä, mutta varmasti sitäkin enemmän olisi vielä opittavaa ja tiedettävää. Vaikka kuukausi voi muuten tuntua pitkältä ajalta, niin uuden oppimiseen se on todella, todella lyhyt aika ja se riittää vain pintaraapaisuun siitä mitä kaikkea muuta tämä ja mikä tahansa muu työ pitää sisällään. Silti olen erittäin kiitollinen siitä, mitä olen päässyt tekemään sekä oppinut ja kuinka hyvin minut on perehdytetty pääpiirteittäin kirjastotyöhön. Viimeisellä viikolla vähän haastavimmatkin asiat alkoivat sujumaan melkein kuin vettä vaan!

Olen pitänyt kirjastossa työskentelystä erittäin paljon. Erityisesti siksi, kun ei ole kiire, eikä tarvitse juosta pää kolmantena jalkana hyllyjen luota tiskille. Kuitenkin on kiva hoitaa tehtävät hyvällä tahdilla, mutta huolellisesti. On kiva olla tekemisissä asiakkaiden kanssa, vaihtaa muutama sana säästä tai muuten vaan rupatella joutavia. Lisäksi auttaa heitä parhaalla mahdollisella tavalla.

Laura

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s