Pohditaan klassista

Ympärillämme on musiikkia jatkuvasti, vaikka emme sitä aina huomaa. Seuraavan kerran kun astut hotellin hissiin tai vaatekauppaan, kuuntele millaista musiikkia siellä soitetaan, vai soitetaanko ollenkaan.

Taustamusiikkina voi soida muunmuassa Beethovenin Kuutamosonaatti ja monet tunnistavat sen, eivät tiedä sen nimeä. Länsimaista taidemusiikkia eli klassista musiikkia käytetään edelleen mainoksissa ja elokuvissa, koska monet tunnistavat nämä teokset ja ne ovat hyvin monipuolisia ja soveltuvat erilaisiin tunnelmiin.

Harvoin kuitenkin kuulee jonkun sanovan pitävänsä klassisesta musiikista. Onko se jotenkin tabu aihe, vai pidetäänkö sitä nolona esimerkiksi rap-musiikin rinnalla? Onko se vain vanhempien hienostuneiden ihmisten ja orkesterien musiikkia?

Monesti klassista pidetään tylsänä tai outona musiikin tyylilajina, mutta sen ei tarvitse olla sitä. Sen eri aikakaudet ja ovat tyyliltään jo hyvin erilaisia, kuten barokissa rytmi tuli selvästi esille ja tahtilaji pysyi koko osan ajan samana, kun taas renessanssin aikana tahtilajia ei saattanut olla lainkaan. Hyvin erilaisia teoksia löytyy, kuten John Cagen 4’33, joka on täyttä hiljaisuutta koko teoksien ajan.

Jos löytää edes yhden mieluisan teoksen, voi kuunnella sitä. Jos vain työntää kaiken pois kuuntelematta mitään, ei voi tietää, että ei pidä siitä. Tietenkin kaikille klassinen musiikki ei sovi, mikä pätee musiikin ulkopuolellakin.

Tunnetut teokset kulutetaan koulujen kuuntelukokeissa ja mainoksissa ja kaikki osaavat vain tunnetuimmat kohdat niistä, kuten Fur Elisen aloituksen, eivätkä kuuntelen sen pidempään. Tietoisuus teosten alkuperästä ja tarkoituksesta, sekä niiden säveltäjistä kuten Mozartista tai Debussysta on hyvin vähäinen. Kuitenkin näistä aikakausista jolloin klassinen musiikki kukoisti, kuten barokki tai romantiikka, ollaan siirrytty nykymusiikkiin, kuten pop- tai rap- musiikkiin.

Miten klassiseen musiikkiin sitten voisi tutustua? Jos tietää klassisesta ja haluaa jotain uutta? Musiikkiopistot ja niiden opiskelijat tarjoavat useasti konserttejaan, joissa tyylilajia esiintyy, konsertit ylipäätään antavat mahdollisuuden live musiikkiin ja uudenlaiseen näkökulmaan. Omalle kotisohvalle voi myös istuutua ja kuunnella uudenlaisia teoksia ja myös musiikkigenrejä. Tunnettuja säveltäjiä on esimerkiksi Vivaldi, Mussorgsky, Beethoven, Mendelsson ja lista jatkuu vain.

On hyvä myös jos jaksaa kuunnella laidasta laitaan erilaista musiikkia, ja jos ei pidä mistään niin sekin on ihan okei.

Nauttikaa musiikista ja kuuntelun intoa!

  • Emilia, kirjaston kesätyöntekijä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s