Kirjasto kesätyöntekijän näkökulmasta

Aloitin kesätyöskentelyni Mikkelin pääkirjastossa kesäkuun alkupuolella. Ensimmäisenä päivänä tutustuin kirjaston henkilökuntaan, jotka esittelivät minulle paikkoja ja perehdyttivät minut työtehtäviin. Pääkirjastossa riittikin tutkittavaa. Kolme kerrosta, joista kaksi on asiakaskäytössä ja sokkeloinen varastokerros täynnä kaikenlaista materiaalia, enimmäkseen kirjoja ja lehtiä. Ystävällisen ja helposti lähestyttävän henkilökunnan ansiosta alkuun pääseminen oli kuitenkin mutkatonta.

Alussa työtehtävät täyttivät ennakkoluuloni työn luonteesta; kirjojen hyllyttämistä, kirjojen aakkostamista, kirjojen hakemista ja lainaamista asiakkaille, kirjojen palauttamista ja uuden kirja-aineistotilauksien tarkistamista. Oletin työn olevan lukutoukkailua hiljaisessa työpisteessä tai yksinäisillä kirjavuorilla surffailua kymmenien alaluokkien aallonharjoilla.

books-768426_1280

Kuitenkin viikkojen vieriessä käsitykseni hiljalleen muuttui. ”Työhän on puhdasta asiakaspalvelua! ”. Eri-ikäiset ja luonteeltaan erilaiset asiakkaat tavoittelevat henkilökuntaa puhelimitse, tiskiltä ja toisinaan nykäisevät hihoistaan hyllyjen välissä. Asiakkaat joko tiedustelevat tietyn kirjan saatavuutta tai toisaalta kysyvät ohjeita Mikkelin nähtävyyksiin. Lehtisaliin tulee lukijoita; lapset tulevat pelaamaan konsolipelejä; kaikenikäiset ihmiset kohtaavat toisensa kirjastossa. Joskus hiljaisina tunteina jotkut jäävät suustaan kiinni pidemmäksikin hetkeksi. Autamme ja kuuntelemme asiakkaita kuitenkin parhaamme mukaan ja teemme heille kotoisan olon.

Asiakaspalvelu-, ja vuorovaikutustaitoni ovat kehittyneet neljän viikon työsuhteeni aikana huomattavasti. Yksinkertaisimmatkin asiakaspalvelutilanteet, kuten aineiston lainaaminen tai etsiminen asiakkaalle tuntuivat alussa haastavilta, mutta niiden muodostuttua rutiiniksi, taito suhtautua erilaisiin tilanteisiin, kuten puhelimitse palvelemiseen, parani. Aloin nauttimaan asiakaspalvelusta.

Työilmapiiri oli mukava. Muiden kesätyöläisten, harjoittelijoiden ja vakituisten työntekijöiden kanssa työskenteleminen antoi minulle erilaisia näkökulmia ja vinkkejä työhön liittyen. Kokeneempien työntekijöiden arvokkaat neuvot ja ohjeet luovat meille nuorille hyvän pohjan tulevia haasteita varten.

Kesätyöntekijä

Simo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s