Poika joka pelastui – Schindlerin listan kuopus
Leyson, Leon
Kiinnostukseni keskitysleireistä kertoviin kirjoihin syntyi kahdeksannella luokalla, kun ne olivat aiheenamme historian tunnilla. Löysin kotoa Oskar Schindleristä kertovan kirjan, ja luin sen vain muutamassa päivässä. Yhden kotoa löytyneen kirjan takia olin pian lukenut ”kaikki” keskitysleireistä, natseista ja Toisesta maailmansodasta kertovat teokset, enkä lukenut pitkään aikaan mitään. Mutta onneksi löysin vielä Leon Leysonin kokemuksista kertovan kirjan.
Teoksessa Leyson kertoo lapsuudestaan Narewkassa, Puolassa, sekä elämästä Krakovan getossa, josta hän päätyi Plaszówin keskitysleirille. Leyson oli vain kymmenvuotias natsien vallatessa Puolan, ja joutui kokemaan sen miten julmia ihmiset osaavat halutessaan olla. Kuitenkin kaiken sen pahan keskellä Leyson kohtaa Oskar Schindlerin, joka auttaa Leysonia ja tämän perhettä (melkein kaikkia jäseniä) selviämään natsien rotuopin kauheuksista.
Poika joka pelastui on ainoa Oskar Schindlerin pelastaman lapsen kirjoittama muistelmateos, mikä tekee siitä mielestäni arvokkaan. Kirja oli erittäin liikuttava ja vakava, mutta siinä tulee myös ilmi se, että yhdenkin ihmisen hyvä teko voi pelastaa monta henkeä.
Suosittelen kirjaa kaikille, jotka ovat kiinnostuneita keskitysleireistä, ja haluavat tietää millaista elämä leireillä todellisuudessa oli. Vaikka tämän tyyliset kirjat ovat osan mielestä ahdistavia ja vastenmielisiä, toivon että jokainen lukee edes yhden tällaisen kirjan elämänsä aikana. Leyson ja muut leireiltä selvinneet ansaitsevat saada äänensä kuuluville, ja samalla ihmiset voivat oppia virheistään, sekä varmistaa ettei mitään vastaavaa enää tapahdu.
Kesätyöntekijä