Tiedätkö, mistä jääkaappisi sisältö tulee? Entä voisiko Mikkeli olla mökkeilyn ykköskunta?

Näihin ajankohtaisiin kysymyksiin pureudutaan pääkirjastossa tiistaina 4.4. klo 17-18 osana Mikkelin tiedepäiviä. Tutkimusmatka eteläsavolaisen ruoan ja mökkeilyn maailmaan –tilaisuudessa keskustelua herättelevät  Ruralia-instituutin asiantuntijat.

Viimeaikaiset ruokaskandaalit ovat lisänneet kuluttajien kiinnostusta lähiruokaan. Tiedämmekö kuitenkaan, mitä lähiruoka oikeastaan on ja kuinka sen voi tunnistaa? Entä voimmeko luottaa tuontiruokaan ja sen alkuperätietoihin?

Ruokanäkökulman lisäksi tilaisuudessa pohditaan Mikkeliä mökkeilyalueena. Meille tuttu ympäristö on maailmanlaajuisesti katsottuna ainutlaatuinen. Millaisin keinoin vapaa-ajan asumista voidaan kehittää ja vaikuttaa näin alueen tulevaisuuteen?

Tässä tarkemmat tiivistelmät tilaisuuden puheenvuoroista:

 

the-sheep-645333

Projektipäällikkö Riitta Kaipainen: Mitä syömme, kun syömme eteläsavolaista?

Lähiruoasta alettiin puhua erityisesti 2000-luvulla. Tutkimusten mukaan suomalaisilla kuluttajilla on erilaisia käsityksiä siitä, mitä lähiruoka tarkoittaa: osalle se on paikallista ja osalle kotimaista ruokaa. Tarkoitettiinpa lähiruoalla kumpaa tahansa, sitä ei ole helppo tunnistaa. Raaka-aineiden ja elintarvikkeiden valmistuksen eri vaiheet voivat tapahtua useissa eri paikoissa ja aina ulkomailla asti. Millaista on eteläsavolainen  maatalous ja elintarvikkeiden valmistus ja mikä on Etelä-Savon profiili?

 

pollution-2049211

Erikoissuunnittelija Marjo Särkkä-Tirkkonen: Ruoan moninaiset reitit maailmalta

Ruokakauppojen elintarviketarjontaa monipuolistaa merkittävästi se, että nykyaikaiset elintarvikemarkkinat ovat globaalit. Globaali elintarvikeketju voi ääritapauksessa sisältää jopa 16 – 18 solmukohtaa, joissa jäljitettävyystietojen tulee siirtyä luotettavasti osapuolten kesken. Luotettavat alkuperätiedot ja jäljitettävyysjärjestelmät ovatkin avainasemassa, sillä ruokaväärennösten määrä globaaleilla elintarvikemarkkinoilla on kasvussa. Väärennösten aiheuttaman rahallisen menetyksen arvo on n. 30-40 mrd US dollaria vuosittain. Kuluttajan kannalta huolestuttavaa on, että yhä useammin väärennösten taustalla on organisoituneita rikollisryhmiä, joita ei kiinnosta yhtään väärennösten elintarvikekelpoisuus.

 

titus-63721_1920_pieni

Projektipäällikkö Manu Rantanen: Mikkelistäkö mökkeilyn ykköskunta?

Mikkelin seutu on mökkeilyalueena ainutlaatuinen. Laajalle vesistöiselle alueelle levittäytyvä mökkeily maaseutuasutuksen rinnalla ei ole yleistä maailmalla. Vapaa-ajan asumisen kehitys on yksi alueen tulevaisuuteen keskeisesti vaikuttava tekijä.

Huomioimalla vapaa-ajan asuminen kokonaisvaltaisesti voidaan päästä sekä mökkiläisiä että alueen kehi-tystä hyödyttävään vuorovaikutukseen. Kestävään sosiaaliseen, taloudelliseen ja ympäristölliseen kehitykseen tarvitaan prosessia, jossa yhteisiä resursseja kohdennetaan entistä tarkemmin yhteisten tavoitteiden taakse. Mikkelin seudusta on mahdollista pitkäjänteisellä yhteistyöllä kehittää kansallisen ja jopa kansainvälisen tason vapaa-ajan asumisen mallialue.

Tutkimusmatka eteläsavolaisen ruoan ja mökkeilyn maailmaan -tilaisuus järjestetään Mikkelin kaupunginkirjaston ja Mikkelin yliopistokeskuksen yhteistyönä. Taustalla on myös Turun ammattikorkeakoulun UTELE-hanke, jossa kannustetaan kirjastoja tuomaan tutkimustietoa näkyväksi.

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan! Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Lisätietoa kirjastossa: informaatikko Eija Nevalainen
Kuvat Pixabay CC0

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s