ERNOD-hankkeella vilkkaasti toimintaa kirjastossa.

Kirjaston projekteista hei!

Mikkelin kaupunginkirjasto on osatoteuttajana ERNOD-hankkeessa, jonka tavoitteena on lisätä erityisen tuen tarpeessa olevien nuorten digiajan osallisuutta. Hankkeen yhtenä toimenpiteenä on järjestää mediavaikuttamistyöpajoja eli mediaklubeja erityisryhmille. Kirjaston projektityöntekijänä syyskuun 2016 alussa aloittanut Virpi Lahdensuo on yhdessä muiden kirjaston työntekijöiden sekä Mikkelin ammattikorkeakoulun (MAMK) opiskelijoiden kanssa järjestänyt loppuvuonna 2016 useita mediaklubeja kirjastossa. Mediaklubeissa nuorten kanssa on muun muassa tutustuttu kirjastoon ja harjoiteltu tablettitietokoneiden käyttöä. Nuoret ovat tehneet persoonallisia mediatuotoksia, joissa näkyy ja kuuluu nuorten oma ääni ja arki.

Juttu jatkuu animaation jälkeen.

Mediaklubeissa käyneiden nuorten erityisen tuen tarve on ilmennyt esimerkiksi mediatuotosten työstämisen aloittamisen vaikeutena: monet tarvitsivat itseilmaisuun tukea. Toisinaan taas esimerkiksi kielellisen tuen tarve on ollut ilmeinen. Erityisiä onnistumisia on koettu muun muassa silloin, kun tuotosten tarkastelu yhdessä on kirvoittanut keskusteluun, jota muuten ei varmastikaan olisi käyty. Kaiken kaikkiaan mediaklubeissa on vallinnut yhteisöllinen ja innostava tunnelma. Aina on edetty hitaimman tahtiin nopeimpien jutustellessa joko keskenään tai ohjaajien kanssa. Taitavammat ovat opastaneet toisia. Nuorilta saatu palaute mediaklubeista on ollut positiivista.

Esimerkkinä mediaklubista voisi mainita Mikkelin Rantakylän kirjastossa järjestetyn yökirjasto-tapahtuman, joka teknisten haasteiden vuoksi kutistettiin iltakirjasto-tapahtumaksi. Tapahtumaa olivat järjestämässä kolme MAMK:n opiskelijaa yhdessä kirjaston projektityöntekijän kanssa. Opiskelijat kirjoittivat tapahtumasta kahteen otteeseen kirjaston blogiin: ennen tapahtumaa ja tapahtuman jälkeen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

tiedosto_008Iltakirjastossa oli hyvä fiilis!

Mikkelin kaupunginkirjastossa järjestetyt mediaklubit ovat osaltaan toteuttaneet ERNOD-hankkeen tavoitteita. Mediaklubitoiminta on tukenut erityistä tukea tarvitsevien nuorten osallisuutta, osallisuuden kokemuksia ja mahdollisuuksia osallisuuteen mediaa ja digiajan kanavia hyödyntäen. Mediaklubeissa on harjoiteltu erilaisten sovellusten käyttöä, jotka mahdollistavat oman äänen kuuluville saamisen digiajan kanavia hyödyntäen. Mediaklubeissa on tutustuttu uusiin kanaviin ja työkaluihin, joilla hankkeen kohderyhmät voivat kertoa itse tärkeiksi kokemistaan asioista. On ollut ilo kertoa useiden käytettyjen sovellusten kohdalla, että ne ovat saatavilla myös Android-laitteille. Kirjastolla on käytössään tablettitietokoneina iPadit, joiden käyttöjärjestelmä on iOS. Monilla on kuitenkin esimerkiksi Samsungin laitteita omassa käytössään ja usein kotikäytössä olevassa laitteessa käyttöjärjestelmänä on Android.

Juttu jatkuu animaation jälkeen.

Lukuinnostavaa toimintaa – joka sekin kuuluu hankkeen tavoitteisiin – kirjastossa on järjestetty muun muassa rintanappipajan muodossa. Pajaa pidettiin hankkeen toiminnallisena näyttelypäivänä kirjastossa 8.12.2016. Rintanappipajassa nappeja tehtiin poistokirjoista ja näin paja oli osaltaan edistämässä lukuintoa antamalla uudenlaisen merkityksen kirjalle. Kun on tehnyt rintanapin kirjasta, joka kertoo esimerkiksi harrastuksesta, voi se kannustaa tarttumaan kirjaan muussakin yhteydessä. Poistokirjasta tehty rintanappi tuo uutta tulokulmaa kirjan sisältöön. Lisäksi omaa lukemistaan voi saattaa toisten tietoisuuteen itse tekemällään rintanapilla ja jakaa näin sen merkitystä. Rintanapit ovat omiaan myös virittämään keskustelua kirjoista ja lukemisesta ylipäänsä. Rintanappipaja edistää osaltaan sosiokulttuurista lukemista. Lisäksi joulukuussa järjestetty pop up –mediaklubi, jossa askarreltiin joulukortteja poistokirjoista, oli myös lukuinnostava. Korttien askartelu pop up -meiningillä jatkuu Mikkelin pääkirjastossa ystävänpäiväkorttiaskartelun merkeissä tulevan helmikuun alussa. Lisäksi lukuintoa on lisännyt kirjaston aineistoon tutustuminen mediaklubien aikana.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

tiedosto_003Joulukuun pop up -mediaklubissa askarreltiin joulukortteja.

Nuorten tuotoksia on esitelty kirjaston Youtube-kanavalla ja niitä on julkaistu Facebookissa virtuaalisessa näyttelyssä Arkipaloja. Lisäksi tuotokset on katsottu yhdessä mediaklubin aikana ja niistä on keskusteltu. Näin jokainen osallistuja on voinut reflektoida toisen osallistujan omannäköistä ja henkilökohtaista tuotosta itseensä ja omiin kokemuksiinsa. Osallistujat ovat tutustuneet mediaklubitoiminnan myötä toisiinsa uudella tavalla ja moni erityisnuori on saanut äänensä kuuluviin uudenlaisia digitaalisia työkaluja hyödyntäen.

Kirjasto on kontaktoinut sidosryhmiään aktiivisesti ja luonut uusia kontakteja merkityksellisiin tahoihin. Lähes kaikissa kirjaston järjestämissä mediaklubeissa on ollut mukana kirjaston projektityöntekijän lisäksi joku kirjastotyöntekijä. Näin mediaklubitoiminta on levittäytynyt myös muiden kuin projektityöntekijän tietoisuuteen ja toiminnan vakiintuminen on todennäköisempää.

Juttu jatkuu animaation jälkeen.

ERNOD-hankkeen tavoitteisiin kuuluvat myös virtuaalisen läksytuen pilotointi ja kirjaston saavutettavuuden edistäminen. Kirjastolla on annettu alkutalvella virtuaalista läksytukea ja pilotointi on ollut onnistunutta ja menestyksekästä. Selko- ja viittomakielisen sisällön tuottaminen kirjaston internetsivuille on lähtenyt käyntiin muun muassa keskustelemalla Mikkelin Kalevankankaan taituri-ryhmien opettajien kanssa ja kokoamalla kirjaston toiveet selko- ja viittomakielisten ohjeiden ynnä muiden suhteen Humanistiselle ammattikorkeakoululle (Humak), joka Mikkelin kaupunginkirjaston tavoin on osatoteuttajana ERNOD-hankkeessa. Humak tuottaa pääosin kirjaston tarvitseman selko- ja viittomakielisen sisällön. Työ kirjaston saavutettavuuden suhteen jatkuu tänä vuonna.

Juttu jatkuu animaation jälkeen.

Mediaklubien järjestäminen ja muu hanketyö, kuten juurruttaminen, jatkuu tänä vuonna vielä elokuun loppuun, jolloin hankeaika päättyy. Helmikuussa hanke on mukana Mikkelin RekryOn-tapahtumassa vahvuudet merkille-työpajalla. Hankkeen menetelmäoppaan laadinta jatkuu viime vuoden suunnittelutyön pohjalta.

Sujuvaa ja onnekasta alkanutta vuotta toivottaa
Mikkelin kaupunginkirjaston projektityöntekijä Virpi Lahdensuo

ERNOD-hanke toteutetaan ajalla 1.9.2015–31.8.2017. Hanketta hallinnoi Mikkelin ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajina hankkeessa toimivat Humanistinen ammattikorkeakoulu, Mikkelin kaupunginkirjasto, Kouvolan kaupunginkirjasto ja Suomen Nuorisoseurat ry. Hanketta rahoittaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Euroopan sosiaalirahastosta ja hankkeen toteuttajatahot.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s