Iloa ja hyötyä hanketyöstä

Kirjastoissa tehtävän työn moninaisuutta rikastavat entisestään eri yhteistyökumppaneiden kanssa toteutettavat hankkeet. Kuntatalouden reunaehtojen sanellessa arkea hankkeissa tehdään paljon kehitystyötä esimerkiksi kouluyhteistyön, asiakaskoulutusten ja lasten- ja nuorten kirjastotyön saralla. Hankkeissa voidaan esimerkiksi testata erilaisia toimintamalleja ja menetelmiä ja näin rakentaa kirjastopalveluita, jotka tuottavat iloa ja hyötyä kaikille kuntalaisille.

Mikkelissä on jo pitkään oltu aktiivisia hanketoimijoita. Viime vuosien aikana toteutettuihin hankkeisiin kuuluvat mm. Musiikin virtaa kirjastossa, jossa elävöitettiin musiikkikirjastopalveluiden tapahtumatoimintaa ja aloitettiin yhteistyö Saimaa Bluesin kanssa. Kirjasto ja uusi opetussuunnitelma -hankkeessa luotiin uusi yhteistyösuunnitelma kaupunginkirjastolle ja kouluille. Tämä työ konkretisoitui yhteistyömalliksi ja verkkosivustoksi, joka nimettiin Kirjastopoluksi. Kirjastopolulle astelemme yhdessä Mikkelin 0-9-luokkalaisten kanssa uuden OPSin astuessa voimaan 2016-2017.

Tällä hetkellä Mikkelin kirjastossa käynnissä olevia hankkeita ovat mm. Itä-Suomen aluehallintovirastolta tukea saaneet hankkeet Luovasti lisää lukutaitoja, Kansalliset suositukset lukukoiratoimintaan kirjastoissa ja Sadut elämään (toiminta-aika vuoden 2016 loppuun) sekä ESR-rahoitteinen ERNOD (Erityisnuoret ja digiajan osallisuus)- hanke. Mikkelin kaupunginkirjasto on osatoteuttajana ERNOD- hankkeessa yhdessä MAMKin, Kouvolan kirjaston, Suomen Nuorisoseurat Ry:n ja HUMAKin kanssa.

Tänä vuonna avustusta ovat saaneet maakunnallinen Lukukiri täyttä 100a sekä kirjastoautolle korvaavia palveluita mallintava Kirjastotäti tulee kylään. Lisäksi toteutamme yhteistyössä kaupungin kulttuuripalvelujen, Studio Wäkewän sekä Etelä-Savon tanssiopiston kanssa OKM:n rahoitusta saaneen hankkeen, jossa kirjasto koordinoi sekä tuottaa sisältöjä koululaisten elokuvakerhotoimintaan Rantakylän ja Haukivuoren kirjastoilla.

ERNOD-hanke

Tässä blogipostauksessa vielä sananen ERNOD -hankkeesta, jonka keskiössä on osallisuuden tukeminen monialaisesti ja digitaalisia välineitä hyödyntäen. Kirjaston puolesta haluamme tarjota asiakkaillemme tiloja, välineitä, sisältöjä ja ohjausta lukuinnostamiseen ja monilukutaitojen kehittymisen tukemiseen, kansalaisvaikuttamiseen ja sosiokulttuuriseen lukemiseen.

Alla Mediaklubille osallistuneen nuoren näkemys kirjastosta:

 

Hankeaikana kirjastossa on järjestetty mediavaikuttamistyöpajoja, mediaklubeja, joihin on osallistunut nuoria oppilaitoksista, työpajoilta ja kolmannelta sektorilta. Jotkut nuoret tulivat kirjastoon ensimmäistä kertaa ja monella muulla käsitys kirjastosta kaipasi päivittämistä. Tutustuimme nuorten kanssa digitaalisuutta hyödyntäen kirjaston tarjoamiin mahdollisuuksiin ja teimme kirjastosta ”oman paikan”. Nuoret mm. pohtivat mediaa ja omaa suhdettaan siihen sekä tunnustelivat ja tunnistivat omaa osaamistaan. Kokeilimme myös palvelujamme opastavaa tabletilla tehtävää rastisuunnistusta eri ryhmien kanssa. Kokemusten rohkaisemana suunnistus otetaan kirjastokäynnin tuntimalliksi seitsemäsluokkalaisille lukuvuodeksi 2016-2017.

Kirjasto on osallistunut myös virtuaalisen läksytuen pilotointiin tarjoamalla tiloja ja välineitä. Kevään 2016 pilotoinnissa MAMKin opiskelijat ohjasivat kirjaston tietokoneluokassa Kouvolan monikulttuurisen peruskoulun ryhmäläisiä. Sekä ohjaajille että opiskelijoille kokemus oli positiivinen ja pilotteja jatketaan syksyllä 2016. Kirjastossa on hankkeen myötä kesällä 2016 valmistumassa selkokielinen esite ja verkkosivuosio, samalla tuotettiin verkkosivuosio maahanmuuttajille.

Hankkeen jatkuessa syksyyn 2017 saakka pyrimme jatkamaan mediaklubitoimintaa ja verkostoitumista muiden nuorisoalan toimijoiden kanssa, kehittämään esteettömiä palveluja sekä kaikkien mikkeliläisten aktiivista kansalaisuutta ja hyvinvointia.

ERNODilla on MAMKin sivuilla oma blogi, josta voi kätevästi seurata hankkeen kuulumisia: http://www.mamk.fi/ernod

Katja Valjakka

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s