Lukukoirien kuulumisia

Mikä lukukoira?
Moni tietää mikä on opaskoiran, poliisikoiran tai metsästyskoiran tehtävä, mutta lukukoira saattaa olla vielä uusi tuttavuus. Lukukoiratoiminta on eläinavusteista työskentelyä, jota toteutetaan yhteistyössä kirjastojen, koulujen ja koirakoiden (koirakko = koira ja sen ohjaaja) kanssa. Lukukoirien tapauksessa – toisin kuin tavoitteellisessa terapia- tai opetustyössä – eläimen ohjaaja tekee vapaaehtoistyötä.

Jokainen lukukoira on tehtäväänsä soveltuvaksi todettu. Koiran täytyy muun muassa tulla erinomaisesti toimeen kaikenikäisten lasten kanssa ja malttaa olla rauhassa aloillaan pitkiäkin aikoja. Ohjaajat perehdytetään ennen toiminnan aloittamista. Heidän tärkein tehtävänsä on koiran hyvinvoinnista ja jaksamisesta huolehtiminen. Lukemiseen ohjaajat eivät puutu, sillä tarkoitus on harjoitella ääneen lukemista ilman suorituspaineita ja virheistä välittämättä. Koiran koulutustaustasta riippuen se saattaa osata reagoida virheeseenkin jos niin halutaan, mutta läsnäolo ja kuunteleminen on yleensä katsottu olevan koiran tärkein tehtävä.

olgaValkoinenpaimenkoira Olga kuunteluvalmiudessa. Kuva: Veera Lappi

Lukukoira kohtaa lukijan yleensä kirjaston aukioloajan ulkopuolella tai hiljaiseen aikaan kirjaston rauhallisessa nurkkauksessa tai sille varatussa huoneessa siten, ettei koiran läsnäolo häiritse muuta kirjaston toimintaa ja vastaavasti muu toiminta häiritse sen työskentelyä. Allergiaoireiden välttämiseksi lukukoiran vierailuista tiedotetaan etukäteen näkyvästi, tila siivotaan huolellisesti ja koira on puhdas ja harjattu. Muina aikoina lemmikkien oleskelua kirjastoissa, kuten yleensä muissakaan julkisissa tiloissa, ei Allergia- ja astmaliiton suosituksen mukaisesti sallita.

Useimmiten koiralle käy lukemassa yksi lukija kerrallaan. Sopiva yhtäjaksoinen kuunteluaika on noin tunti tai miten koiran ohjaaja katsoo sen jaksavan. Useissa koti- ja ulkomaisissa tutkimuksissa on ilmennyt, että koiran läsnäolo auttaa keskittymään, poistaa jännitystä ja motivoi, joten lukukoiratoiminta on suosittua etenkin lukemaan opettelevien tukena. Koiralle lukeminen täydentää lukemaan oppimisen opetusta ja voi parhaimmillaan lisätä lukijan lukuintoa.

Lukukoiratoimintaa Mikkelissä
Mikkelissä on muutamia aktiivisia koirakkoja, jotka tapaavat etukäteen sovittuja koululaisryhmiä koulujen yhteydessä olevissa kirjastoissa säännöllisen ajanjakson ajan. Esimerkiksi Lähemäen ja Kalevankankaan lähikirjastoissa lukukoirat ovat vierailleet vakituisesti. Tänä vuonna myös Otavan kirjastossa on aloitettu säännölliset lukukoiratilaisuudet. Otavassa työskentelee Mikkelin lukukoirien uusin tulokas, hiljattain perehdytys- ja harjoittelujakson onnistuneesti suorittanut kääpiösnautseri Aatu. Kaikissa kirjastoissa jokainen lapsi saa mukaansa oman lukukoirapassin, johon kerätään tarra jokaisesta lukukerrasta.

passiEtusivulle lukija kirjoittaa nimensä ja sisälehdille kerätään tietoja koirasta sekä tarroja lukukerroista.

Mikkelissä lukukoiratoiminta alkoi vuonna 2013 ja on ollut siitä lähtien koulujen lukukausien aikaan säännöllistä. Palaute on ollut myönteistä ja kysyntää on riittänyt. Mikkelissä ollaan erityisen kiitollisia ja iloisia siitä, että koirakot ovat toiminnassa vapaaehtoisesti mukana.

Ajankohtainen projekti toimintaa kehittämässä
Mikkelin kaupunginkirjastossa on käynnistynyt hanke, jonka tavoitteena on laatia valtakunnalliset suositukset lukukoiratoimintaan kirjastoissa. Yhteiset suuntaviivat helpottavat uusien koirakoiden työn aloittamista sekä toivottavasti selkiyttävät jo olemassa olevaa toimintaa. Lukukoirat ovat yleistyneet suhteellisen nopeasti ympäri maata aktiivisten lukukoiraohjaajien, yleisten kirjastojen ja kouluyhteistyön ansiosta. Projektin avulla on mahdollista kartoittaa toiminnan piirteitä ja toivon mukaan myös jakaa tietämystä ja kokemuksia aktiivisten toimijoiden välillä.

lukukoiratMikkelin lukukoiria työasusteissaan. Kuva: Eija Taipalinen

Lähteitä
Allergia- ja astmaliitto (http://www.allergia.fi/allergiat/lemmikkielainallergia/)

Ikäheimo, Kaija (toim.): Karvaterapiaa. Eläinavusteinen työskentely Suomessa (2013)

Pitkänen, Paula: Börje, Hilma, Sylvi ja moni muu: lukukoirat yleisissä kirjastoissa (opinnäytetyö 2014 https://www.theseus.fi/handle/10024/79249)

 

Elisa Harjunpää, projektityöntekijä, Kansalliset suositukset lukukoiratoimintaan kirjastoissa -hanke
elisa.harjunpaa(at)mikkeli.fi

Yksi kommentti artikkeliin ”Lukukoirien kuulumisia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s