30+kirjaa lukuhaaste osa 25: runokirja

9789512358823

Kuronen, Kirsti

Paha puuska

2015

Tarinaa kertoo Hilla, yläkoulua käyvä, musiikkia harrastava tyttö. Hillalla on, tai oli pikkuveli Lauri. Ensimmäisenä kesäloman jälkeisenä koulupäivänä tuore seiskaluokkalainen Lauri jättäytyy junan alle. Hilla sattuu poliisien ja ambulanssihenkilökunnan piirittämälle onnettomuuspaikalle ja tunnistaa veljensä kirkkaan vihreän lippalakin. Poliisi laittaa tytön jatkamaan kotimatkaa raskas taakka harteillaan. Hilla kuulee äidin huudon jo kaukaa. Kotipihassa on poliisiauto.

Kotiin Hilla ei halua mennä, joten hän jatkaa matkaansa lähimetsään. Metsässä on iso kuusi, jonka alla sammaleinen kivi kuin tuolina matkaajalle. Lauri on aiemmin esitellyt piilopaikkansa Hillalle. Laurin tietämättä paikasta on tullut myös Hillalle tärkeä. Nyt paikka on Hillan ainut tapa päästä lähemmäs veljeä. Tuolla sammaleisella kivellä Hilla tuntee edelleen yhteyden.

Suru on suunnaton. Hautajaisten jälkeen elämää täytyisi jatkaa eteenpäin, mutta miten kun avonaisia kysymyksiä on niin paljon. Hilla ryhtyy selvittelemään Laurin ensimmäistä koulupäivää ja viimeisiä hetkiä. Kuusen kivellä hän käy kokoamassa tarinaa pala palalta ja keskustelee Laurin kanssa. Hilla tahtoo selvittää syyn, miksi Lauri meni junan alle? Hän haluaa ymmärtää. Lauri on koko ajan läsnä Hillan elämässä, eikä Hilla tahtoisi millään päästää irti. Ei, ennen kuin aika on oikea lopullisille jäähyväisille.

Aihe on rankka ja ahdistava, mutta mukana on paljon toivoa. Hillan ja Laurin välinen keskustelu on kepeää ja humoristista ja heillä on selvästi hyvät välit. Yllättävin seikka tarinassa on, että kyseessä on runokirja. Yksi pitkä tarina on kerrottu runomuodossa, hyvin samaan tapaan kuin Arno Kotron Sanovat sitä rakkaudeksi runoteoksessa. Vaikuttavuudessa alle sata sivuinen lipare voi päihittää tiiliskiven paksuisen romaanin.

Mari K.

Saatavuus Mikkelin kirjastoissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s