Taidemusiikkiklubin 20. tapaamisessa kuultiin tuttujen joululaulujen taustoista

 

christmas-316447_640

Mikkelin pääkirjaston suosittu Taidemusiikkiklubi Sirkka-Liisa Huuhtasen johdolla kokoontui viimeisen kerran tänä vuonna 3.12. aiheenaan joulumusiikki. Merkille pantavaa illassa oli se, että tämä oli jo kahdeskymmenes kerta, kun Taidemusiikkiklubi pidettiin.

Taidemusiikkiklubin alussa Sirkka-Liisa Huuhtanen esitteli lähteenään käyttämäänsä Reijo Pajamon kirjaa ”Joululaulujen kertomaa”, jossa muun muassa esitellään meille tuttuja joululauluja ja tarinoita niiden takaa.

Illan teemaa, eli joulumusiikkia lähdettiin käymään läpi pohtimalla millainen olisikaan joulu ilman joululauluja ja millainen merkitys niillä on joulunvietossamme.

Joka vuosi valmistetaan useita uusia joululauluja, mutta vain harvat niistä jäävät elämään pidemmäksi aikaa. Suomessa julkaistuja joululauluja on jo yli kaksi tuhatta, mutta niistä vain noin kolmekymmentä on vakiinnuttanut paikkansa. Suosituksi muodostuneita uudempia suomalaisia joululauluja ovat esimerkiksi ”Tulkoon joulu” ja ”Sydämeeni joulun teen”.

Joululaulujen aiheita on lukemattomia. Jopa hieman yllättävää on kuitenkin se, että suomalaisille tärkeä asia, eli joulusauna, ei juuri ole päässyt joululaulujen aiheeksi.

Taidemusiikkiklubissa kuunneltiin ja käytiin läpi tarinoita monien rakkaimpien joululaulujemme takaa. Näitä olivat esimerkiksi Sakari Topeliuksen sanoittama ”Sylvian joululaulu” jossa häkkiin lukittu muuttolintu ajattelee Suomea, maata, jossa oli hyvä elää. Laulussa kuullaan Topeliukselle läheinen ja rakas vapausaihe.

Toinen Topeliuksen sanoittama kappale ”Varpunen jouluaamuna” kertoo kesästä, joka ei koskaan tullut. Kappaleen taustalla on tarina Topeliuksen omasta pojasta, joka kuoli isänsä syliin yksivuotissyntymäpäivänään.

”On hanget korkeat, nietokset” oli Vilkku Joukahaisen kirjoittama runo, jonka pohjalta Jean Sibelius sävelsi joululaulun. Tällä kappaleella kerrotaan olleen myös erityinen merkitys Jean Sibeliuksen kotona. Kun Sibelius alkoi soittaa kappaletta flyygelillään, oli se merkki lapsille siitä, että joulunvietto Ainolassa oli alkanut.

Suosittu taidemusiikkiklubi jatkuu taas keväällä 2016. Aikataulun löydät kirjaston kotisivulta. Tervetuloa mukaan!

*Reijo Pajamon Joululaulujen kertomaa -kirjaa ei löydy tällä hetkellä Mikkelin pääkirjaston valikoimista, mutta se on mahdollista lainata esimerkiksi kaukolainana muista kirjastoista.

Kulttuurituottajaharjoittelija Maija

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s