30+ kirjaa lukuhaaste kohta 15: Kirja, joka sinun PITI lukea koulussa, mutta josta onnistuit luistamaan

Aikuisena voi lukea vain kirjoja, joista aidosti pitää, mutta toisin oli kouluaikoina. Erinäisiä klassikoita oli kahlattava läpi, kiinnostivatpa ne tai eivät. Siksi kirjoille kannattaakin toisinaan antaa uusi mahdollisuus. Eilisen tylsä pakkopulla voi nimittäin olla tämän päivän kultakimpale! Lukukokemusta parantaa kummasti jo se, että tietää voivansa jättää kirjan halutessaan ihan luvan kanssa kesken.

Kirjastonhoitajaa hävettää myöntää, että koulussa hän onnistui luistamaan aika monestakin kirjasta. Kesken tuntui aina olevan jotain paljon mielenkiintoisempaa luettavaa kuin opettajan määräämät opukset. Ainakin Seitsemän veljestä ja Tuntematon sotilas tuli luettua viimehetken paniikissa melko pintapuolisesti ja reilusti harppoen. Jälkeenpäin harmitti, sillä molemmat teokset vaikuttivat oikeastaan aika mielenkiintoisilta.

Ylivoimaisesti tylsin kouluajan lukukokemus oli Hemingwayn Vanhus ja meri, joka tuli kuitenkin urheasti seilattua läpi sanasta sanaan. Yläasteikäisestä lukijasta tuntui loputtoman tylsältä lukea jonkun vanhan ukkelin kalareissusta, joka tuntui kestävän i-k-u-i-s-u-u-d-e-n. Luulenpa, että tämäkin eilinen pulla olisi yksi niistä nykyisistä kultakimpaleista. Kunpa vain ei olisi niin paljon muuta luettavaa…

Vanhus ja meri