30+ kirjaa lukuhaaste kohta 29: Kirja, jonka lukemisen olet aloittanut, mutta joka on jäänyt kesken

Kun johonkin kirjaan kerran tarttuu, saattaa se syystä tai toisesta jäädä kesken. Useimmiten syynä on se, ettei kirja yksinkertaisesti miellytä.

Joskus hyväkin kirja jää kesken, etenkin jos lukeminen syystä tahi toisesta keskeytyy pidemmäksi aikaa. Kun tauon jälkeen ryhtyy taas lukupuuhiin, voisi vaikka vannoa, että joku on käynyt tuikkaamassa kirjanmerkin täysin sattumanvaraiseen kohtaan. Niin vierailta juonenkäänteet vaikuttavat. Toki joskus kirjanmerkki saattaa ihan oikeastikin eksyä väärään kohtaan…

Jotkin kirjat jäävät kesken hieman todennäköisemmin kuin toiset. Varsinaisia keskenjäämisen klassikoita ovat Volter Kilven Alastalon salissa ja James Joycen Odysseus. Molemmat edustavat yhdenpäivänromaaneja, joka terminä ei valitettavasti viittaa siihen, että kirjat lukaisee nopeasti yhden päivän aikana. Kirjastonhoitajan entinen äidinkielenopettajakin kertoi jo aikoinaan omasta kesärituaalistaan, jossa hän sitkeästi avasi joka kesä Joycensa, mutta ei koskaan päässyt loppuun.

Keskenjääviä lukuaarteita edustaa myös Gabriel García Márquezin Sadan vuoden yksinäisyys. Lähes kaikilla tarinan henkilöillä on sama nimi, mikä hankaloittaa juonen seuraamista, jos kirjan laskee kädestään noin minuuttia pidemmäksi ajaksi. Mikkelin pääkirjastosta löytyy ainakin kaksi kirjastonhoitajaa, jotka ovat tunnustaneet tappionsa tämän maailmankirjallisuuden suuren romaanin äärellä. Toinen pääsi sivulle 40 ja toinen sivulle 150. Kärryiltä tipahtivat kumpikin, mutta toinen uskalsi myöntää sen itselleen toista aiemmin.

Tiettävästi Sadan vuoden yksinäisyyden voi kuitenkin päästä loppuun saakka. Joskus lukeminen on kestävyyslaji, joten ei muuta kuin tsemppiä sivunkääntöön!

Elina N.

sadan2