30+ kirjaa lukuhaaste kohta 12: Tositapahtumiin perustuva kirja

Anna Kortelainen rakentaa romaanissaan Ei kenenkään maassa kuvan äidinisästään Reinosta, suomalaisen naisen ja venäläisen välskärin aviottomasta pojasta ja vaeltavasta orkesterimuusikosta. Kuka oikein oli tämä isoisä, joka kuoli samana vuonna kuin Anna syntyi? Mikä syy oli isoisän toistuvilla ulkomaanmatkoilla?

Anna Kortelainen rakentaa romaanissaan kokonaisen ihmiskohtalon valokuvalaatikollisen ja muutamien muistitietojen perusteella. Samalla lukijaa kuljetetaan läpi 1900-luvun alun myrskyisten vuosikymmenten.

Anna Kortelaisella on kyky kaivautua syvälle tutkimiinsa ihmisiin ja asioihin, mikä näkyy myös hänen tietokirjoissaan. Taidehistorioitsija ja vapaa tutkija Kortelainen ei tyydy helppoihin ratkaisuihin tutkimustyössään, vaan kaivautuu vimmaisesti kohti totuutta. Ei kenenkään maa -romaanissa, kuten Kortelaisen monissa muissakin kirjoissa on läsnä menneisyyden hämärtävän voiman teema: mitkä puolet meistä jäämät elämään kuoltuamme, mitkä painuvat unohduksiin? Kuka muistaa meidät oikein?

Jos Ei kenenkään maassa vie mukanaan, kannattaa ehdottomasti tutustua myös Kortelaisen tietokirjoihin, kuten Virginie!, Levoton nainen: hysterian kulttuurihistoriaa, Päivä naisten paratiisissa ja Kivipiirtäjä: taiteilija Antti Niemisen elämä.

kortelaineneikenenkaanmaassa