Heviä musiikkikirjastotutkimusta – haastateltavana tuore tradenomi, Lord Fist –bändin Niko Kolehmainen

Niko

Kirjastossa kuullaan mielellään asiakkaita ja teetetään välillä myös pieniä tutkimuksia. Hiljattain on valmistunut amk-opinnäytetyö musiikin- ja soitonopettajien musiikkikirjastopalveluja koskevista ajatuksista. Työn teki Niko Kolehmainen, jolla on vankkaa kokemusta niin kirjastoista kuin musiikistakin – hän on nimittäin paljon myönteistä huomiota saaneen Lord Fist –bändin kitaristi. Haastattelimme tuoretta kirjastotradenomia niin opintoihin kuin bändiinkin liittyvistä seikoista.

Nikon opinnäytetyö Mikkelin pääkirjaston musiikkipalvelut musiikinopettajien näkökulmasta kartoitti paitsi opettajien omia käsityksiä musiikkikirjastopalveluista, myös heidän näkemyksiään siitä, mitä musiikkikirjastopalvelut voisivat antaa nykynuorille, kun valtaosa musiikista kulutetaan verkossa. Antoiko työ Nikolle ahaa-elämyksiä aiheesta?

”Yksi haastateltava puhui musiikkikirjastosta mahdollisuutena löytää sellaista, jota ei ole tiennyt olevan olemassakaan. ”Mielivaltaisesti” laadukasta kokoelmaa selaamalla voi saada ihan erilaisia oivalluksia verrattuna hakukoneisiin, jotka nopeasti oppivat tuomaan hakijalle aina tietynlaisia tuloksia.”

Mutta mikä sai nuoren miehen hakeutumaan kirjastoalalle?

”Menin ysiluokalla kirjastoon tet-harjoitteluun ja sain jatkaa kesätöissä. Lukion jälkeen valinta tuntui selvältä – en keksinyt mukavampaa ja eettisesti kestävämpää ammattia. Kirjasto ylläpitää omaa uteliaisuutta uusiin asioihin ja kai taustalla on myös elinikäisen sivistymisen toive. Aikomukseni on pysyä alalla ja hakea jatko-opintoihin yliopistoon. ”

Opinnäytetyön keskiössä oli musiikinopetus ja kirjaston musiikkipalvelut. Onko näillä ollut vaikutusta omaan musiikkiharrastukseen?

”Kyllä kipinä lähti musiikinopetuksesta, kun näki, että joku osaa oikeasti soittaa jotain instrumenttia. Samaan aikaan kiinnostuin rockista ja hevistä ja niitä piti päästä soittamaan itse. Kirjasto laajensi kuuntelun skaalaa myös rockin, hevin ja kitaramusiikin ulkopuolelle. Vasta kun tuntee monipuolisesti musiikkia, pystyy operoimaan tehokkaasti omalla kentällään. Tietämys oman tyylilajin juurista mahdollistaa tyylitajuisen ja laadukkaan toteutuksen”.

Lord Fist –bändi on saanut hyvää julkisuutta esim. alan lehdissä jo aloittamisestaan 2011 asti. Mikkeliläiset juuret omaavan bändin jäsenistöön kuuluvat myös Perttu Koivunen (laulu, kitara), Eetu Orbinski (rummut) ja Pekka Lampinen (basso). Musiikki on ajatonta heviä, johon on joskus lyöty retroleima.

”Emme itse näe sitä niin: teemme uutta musiikkia tietyn genren sisällä. Ei folk-musiikkikaan ole retroa, vaikka sitä tehdään samalla tyylillä kuin ennenkin. Eikä luokittelu ole tärkeää siinä vaiheessa, jos joku musiikista aidosti tykkää.”

Bändi on julkaissut tänä vuonna ensimmäisen pitkäsoittonsa Green Eyleen, joka on otettu erinomaisesti vastaan. Levy on poikinut jo esiintymisen festareilla Saksassa ja syksyllä on luvassa toinen Kreikassa. Mutta kuinka keikkailu ja kirjastotyö mahtuvat samaan kuvioon?

”Vaikka tiedän tekeväni musiikkia aina, en ole koskaan ajatellut siitä ammattia. Suomessa vain pieni osa muusikoista saa elantonsa pelkästä musiikista ja vielä pienempi osa saa sen jatkumaan muutamaa vuotta pidempään. Mielekkään päivätyön hankkiminen vaikutti itselleni järkevältä ratkaisulta. Tänä kesänä ehdin lomailla ja tehdä musiikkia, kuten myös lueskella, ja syksyllä aloitan kirjastovirkailijan sijaisuudessa Lappeenrannan kaupunginkirjaston Sammonlahden toimipisteessä”.

Nikon motto kaikille meille: ” Pysykää uteliaina ja tutustukaa uusiin asioihin! ”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s