Suomi-Bluesia huhtikuun kuukausinäyttelyssä kirjastolla

Bluesia Suomessa

Ensimmäinen suomalainen levytys, jossa mainitaan sana blues, on peräisin vuodelta 1929. Tuolloin Yrjön Orkesteri äänitti kappaleen Raatikkoon –blues. Kyseessä oli kuitenkin ragtime/jazz-tyyppinen kappale – suomalaiskansalliseen poljentoon verhottuna.

1940-luvulla suomalaista nuorisoa villitsi boogie woogie ja 50-luvulla rantautui Suomeenkin rock and roll.

Varsinainen blues –boomi Suomessa alkoi kuitenkin 1960-luvulla. Raittisen veljekset Eero ja Jussi levyttivät ensimmäisillä LP-levyillään rockin ja popin lisäksi mm. Arthur Big Boy Crudupin kappaleita.

Brittibluesin vaikutuksesta 60-luvun puolivälin jälkeen alkoi Suomeenkin syntyä bluesyhtyeitä. Innoittajina toimi mm. John Mayallin Bluesbreakers  ja Fleetwood Mac. Vuonna 1968 perustettiin Finnish Blues Society, jonka julkaisema Blues News –lehti on eräs vanhimpia blueslehtiä maailmassa. Mustien artistien alkuperäisäänityksiä alkoi olla melko hyvin saatavilla 1960/70-lukujen vaihteessa, ja varsinkin ulkomailta tilattuina.

Tänä päivänä bluesin tila Suomessa on vähintäänkin erinomainen.Tyylien kirjo on monimuotoinen, ulottuen retroilevasta country bluesista chicago-tyyleihin ja moderniin urbaanin kitaravetoiseen bluesrockiin. Kotimaiset artistit ovat kysyttyjä myös ulkomailla.

Jukka Huhtiniemi

Bluesiin voi tutustua vaikkapa tämän vuoden 2014 Kirjastossa soi blues- näyttelyn aineistolistauksen avulla!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s